Bebek Egzaması Nedir? Bebek Egzamasına Ne İyi Olur?
  1. Anasayfa
  2. Anne-Çocuk

Bebek Egzaması Nedir? Bebek Egzamasına Ne İyi Olur?

0

Bebek egzaması her beş bebekten birinde görülebilen ve bağışıklık sisteminin fazla çalışmasından kaynaklanan bir cilt sorunu. Zamanla geçiyor olsa da, kışın kuru havayla tetiklenebilen egzama ataklarını daha rahat atlatabilmesi için basit ipuçlarına göz atmakta fayda var.

Bebek Egzaması

Egzama kaşıntı ya da bazen kabarcıklara neden olabilen, immün sistemin fazla çalışmasından kaynaklanan bir cilt hastalığıdır. Bebeklerin yüzde 20’sinde; çocuklarınsa yüzde 10-20’sinde egzama bir dönem görülür. Özellikle yeni doğan bebeklerin ilk yılında ve beş yaşına kadar çocuklarda gözlemlenir. Fakat iyi haber şu ki beş yaşından sonra genellikle geçer. Bebek egzamasının en sık görüldüğü yerler:

  • Yanaklar
  • Kafa derisi
  • Gövde
  • Kol ve bacaklar

Nedeni tam olarak bilinmese de kuru havanın ve bazı alerjenlerin bebeklerdeki egzamayı tetiklediği biliniyor. Ayrıca ailede besin alerjileri ve saman nezlesi gibi durumlar varsa çocuklar egzama açısından daha fazla risk taşıyor.

Bebeklerde egzamayı tetikleyen faktörler çeşitli olabiliyor. Örneğin yün giysi, deterjan ya da kedi gibi evcil hayvanlar, küf, polen bunlardan birkaçı.

İçindekiler

Peki, bebeğinizde egzama ortaya çıkarsa ne yapabilirsiniz?

Egzama tedavisinde uygulamanız gereken stratejileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Cilt bakımı: Cildin temizliği ve bakımı bebek egzamasını kontrol etmenin en önemli parçasıdır. Burada amaç cildi temiz ve kuru tutmak olmalı.

Yangıyı kontrol eden medikal ürünler: Bebeğinize uygun nemlendirici ya da gerekliyse ilaç için doktorunuza danışmalısınız.

Kaşıntı kontrolü: Kaşıntı egzamayı daha da artıracağı için onu kontrol altına almalısınız.

Atakları önleme: Atakları neyin tetiklediğini bulursanız önüne geçmeniz daha kolay olur. Ortamın ısısı, etraftaki evcil hayvanlar, küf, polen, yün giysi, sentetik temizleyiciler ya da bazı besinler egzama atağına neden olabilir. Bunun için iyi bir gözlemci olmanız gerekli.

Tüm bu stratejiyi devreye soktuktan sonra bir de uygulamada bazı noktalara dikkat eder, belli birtakım önlemler alırsanız hem bebeğiniz bu sorunu daha çabuk atlatacak hem de ataklar bebeğinize çok daha az rahatsızlık verecek demektir.

Ilık suyla banyo

Bebeğinize ılık suyla kısa bir banyo yaptırmak egzamaya en iyi gelen şeylerden biridir. Buradaki önemli nokta ise suyun çok sıcak olmaması. Çünkü sıcak su, egzamayı daha da kötüleştirebilir.  Parfümlü, sabun içeren sentetik şampuanlardan da kesinlikle uzak durmanızı öneriyoruz.

Ayrıca banyodan sonra bebeğinizin cildini silmeden yumuşak dokunuşlarla “pat pat” şeklinde dokunarak kurulamak da çok önemli. Bebeğinize gün aşırı bu şekilde bir banyo yaptırmanızda hiçbir sakınca yok.

Nemlendirme

5-10 dakikalık bir banyo ve hemen sonrasında vakit kaybetmeden cildi nemlendirmek bebeğinizi rahatlatacaktır. Banyodan hemen sonra doktorunuzun önereceği krem, yağ ya da merhemi uygulayın. Elbette kullandığınız nemlendiricinin parfümlü ve sentetik olmaması çok önemli.

Kuru ve terli cilde dikkat

Soğuk havalarda cilt daha fazla kurur ve bu egzamayı artırabilir. Bu yüzden özellikle soğuk havalarda bebeğinizin cildinin doğrudan soğuğa maruz kalmadığından emin olun. Fakat soğuktan koruyacağım diye fazla sarıp sarmalayarak terlemesine de neden olmayın, çünkü terlemek de egzamayı tetikleyen faktörlerden biridir. Eğer bebeğinizin terlediğini fark ederseniz üzerini hemen değiştirmeye gayret edin. Bebeğinizin bulunduğu ortam da fazla soğuk ya da sıcak olmamalı. İdeal ortam ısısı 19-24°C, nemi ise yüzde 40-50’dir.

Tahriş eden giysilerden uzak durun

Özellikle kışın bebeğinize yünlü vb. dokusu olan giysiler giydirmekten kaçının. Bunlar bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Bunun yerine hava alan, terletmeyen pamuk gibi doğal dokulu giysiler tercih edin. Ayrıca salyanın da egzamaya neden olabileceğini unutmayın. Bebeğiniz bol salya akıtıyorsa önlüğünü sık sık değiştirmeye ve salyanın cildini ıslatmamasına özen gösterin.

Kaşınmanın önüne geçin

Bebeğiniz muhtemelen egzamalı bölgeyi kaşımaya meyilli olacaktır. Bunun için tırnaklarını kısa tutun ve gerekirse pamuklu kumaştan eldiven takın. Unutmayın, kaşıntı kaşıntıyı getirir.

Islak pansuman

Bebeğinizin egzaması şiddetliyse onu rahatlatmak için soğuk bezle kompres yapabilirsiniz.

Emzirmeye devam

Anne sütünün egzamaya iyi geldiği biliniyor. Bu yüzden eğer bebeğinizi emzirebiliyorsanız 2 yaşına kadar emzirmeyi düşünebilirsiniz.

Doktor kontrolü

Eğer bebeğinizin cildindeki sorunun egzama olduğundan eminseniz ve bu yöntemlerle kontrol edilemiyorsa mutlaka doktora danışmalısınız.

Kaynaklar:

  1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/managing-eczema-in-winter-and-year-round-a-parents-guide
  2. https://www.aad.org/diseases/eczema/winter
  3. https://nationaleczema.org/eczema/children/
  4. https://www.healthline.com/health/parenting/baby-eczema-treatment#oral-antihistamines

Bebeklerle İlgili Diğer Yazılarımızı Görmek İçin Lütfen Tıklayın.

İlginizi Çekebilir
Nasil-bir-ebeveynsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir