Psikolog ilk seansta neler sorar?
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

Psikolog ilk seansta neler sorar?

0

Genelde daha önce bir psikolog ile görüşme yapmamış bireyler ilk seansta kendilerini neyin beklediği ve neyle karşılaşacakları konusunda meraklı ve kaygılı olabiliyorlar. Ve bazen bu kaygı dolayısıyla destek almaktan ya vazgeçiyorlar ya da erteliyorlar.Bu noktada arama motorlarında da sıklıkla aranan Psikolog İlk Seansta Neler Sorar? Psikolog İlk Görüşmede Ne Sorar? Psikoloğa Ne Anlatılır? gibi soruların cevaplarını araştırıyorlar. Bende bu yazımda size kısaca süreci açıklamaya ve bir psikoterapi seansında ne yapılır ve süreç nasıl işler bunu açıklamaya çalışacağım.

Psikolog İlk Seansta Ne Sorar
Psikolog İlk Seansta Ne Sorar

Bir psikolog ile görüşmeye karar vermek/ profesyonel destek almaya karar vermek bazen zorlayıcı olabilir. Çünkü kişi en yakın gördüğü kişilere dahi yaşadığı sorunu anlatamamışken hiç tanımadığı bir insana bu durumdan bahsetmek korkutucu gelebilmekte. Başa çıkmaya çalıştığı problemin çözülemez olduğu kanısına bile kapılabilir. Bazen ise yaşanan problemler öyle bir hal alır ki yaşanılan problemler kişinin yakınlarından kaynaklandığı için tarafsız ve objektif bakabilecek bir profesyonele ihtiyaç duyulabilir.

İlk Görüşme: İlk görüşmeye geldiğinizde bekleme salonuna alınırsınız ve seans saatiniz geldiğinde görüşme odasına geçersiniz. İlk başta sizden kendinizden bahsedilmesi istenilir ki psikoloğunuz sizi olabildiğince tanısın. Ben ilk başta danışanıma süreç hakkında merak ettiği şeylerin olup olmadığını soruyorum çünkü akıllarındaki sorulardan dolayı bazen odaklanma problemi yaşanabiliyor. Ve genellikle ilk sorulan sorulardan biri Terapi ne kadar sürecek? ve Ne kadar sıklıkla görüşeceğimiz oluyor.

Öncelikle sürecin ne kadar süreceğini ilk başta söylemek çok zor. Bu kişinin ihtiyacına bağlı oluyor. Unutmayın problemler kişiler gibi biriciktir herkes aynı durumdan muzdarip olmayabilir ve bu problemlerle baş etme becerileri de farklıdır o yüzden herkesin süreci benzersizdir. Genel geçer bir süre söylemek doğru olmayacaktır.

İkinci soruya gelirsek buda aslında bireylere ve probleme göre değişiklik göstermektedir.Ne kadar sıklıkla görüşüleceği genellikle ilk seansta ön görülebiliyor fakat bu ilerleyen seanslarda değişebilir. Bu değişim psikoloğunuzun ve sizlerin talebi üzerine düzenlenebiliyor.

Sonrasında ise psikoloğunuz öykünüzü almak için bir kaç soru soracaktır. Bu sorulara doğru cevaplar vermek çok önemlidir.(yargılanacağınızı,küçümseneceğiniz vs düşünmeyin karşınızdaki bir profesyonel ve anlattıklarınıza nötr bir şekilde yaklaşacağını unutmayın. Ve bu öğrenmek istediği bilgiler ilerleyen süreçlerde ihtiyaç duyulan bilgilerdir bu yüzden yanlı verilen bilgiler süreci etkileyebilir.)

Psikolog İlk Seansta Ne Sorar
Psikolog İlk Seansta Ne Sorar

Öykünüz:Yakınmalarınıza dair öykünüzü genelde bir seansta, durumu etkileyen birden fazla faktör var ise iki seansta tamamlamaya çalışıp danışmanlık sürecinde size nasıl bir destek sağlayabileceğim konusunda bilgiler verilir.

Genelde size ilk seansta aşağıdakine benzer sorular sorarak bilgi toplamaya çalışılır ve endişelerinizi doğru bir şekilde değerlendirilmeye çalışılır.

-Bugün size nasıl yardımcı olabilirim?

-Sizi bir psikolog ile görüşmeye iten neden hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Bu sorular seansın genel olarak açılış sorularıdır ve sonrasında mevcut problemin ne olduğu, ne zaman başladığı, nerde başladığı veya kimlerleyken arttığı, nasıl sonlandığı, bu sorunun üstesinden gelebilmek için daha önce neler yaptığınız gibi sorular sorarak sorunu detaylandırılmaya çalışılır. Bunların dışında şu ana kadar ki semptomlarınızın neler olduğu, ilişkilerinizi,ilgi alanlarınızı ve güçlü yanlarınızı anlamaya çalışırız.Bu sorular genel olarak acil ihtiyaçlarınızın neler olduğu ve sizi seansa neyin getirdiği konusunda bir fikir elde etmemizin yanı sıra hangi psikoterapi yöntemini uygulayacağımız hakkında da bize bilgi verir.

Geri bildirim: Seansın sonlarına doğru konuşulan konuları özetlemeye çalışarak bazı geri bildirimlerde bulunmaya çalışır ve uygulayacağımız psikoterapi yöntemine göre sorunu ele alma konusunda nasıl bir yol izleyeceğimiz hakkında size geri bildirim verilir. Aynı zamanda sizin bu danışmanlık sürecinden neler beklediğiniz ve hedeflerinizin neler olduğu konusunda bilgi alınıp bir plan hazırlanır.

Süre: Genelde danışmanlık süreci uygulanan yönteme göre farklılık gösterebilse de yaklaşık 45-50 dakika sürmektedir. Ancak yukarıda da belirttiğim üzere ilk görüşmeler bazen ikinci bir seansı yapmayı veya süreyi daha uzun tutmayı gerektirebiliyor.

Kısacası ilk seans ne konuşacağınızı bilmiyorsanız endişelenmeyin psikoloğunuz size bu konuda yardım etmek için orada.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir