Doula Fiyatı Nedir? Doula Ne Yapar?
  1. Anasayfa
  2. Anne-Çocuk

Doula Fiyatı Nedir? Doula Ne Yapar?

0

Doula, doğumda kadınlara ve ailelere bireysel olarak destek veren, medikal olmayan profesyonelleri ifade eden bir kelimedir. Doula kelimesi, eski Yunanca’da “kadın hizmetçi” anlamına gelir ve hamilelikte, doğumda ve doğum sonrasında ailelere hizmet etmek üzere çalışan, hamilelik ve doğum süreçlerinde anneye ve aileye hizmet eden uzmanları ifade eder.

Doula Fiyatı

Aslına bakarsanız doula, oldukça eskilere dayanan bir gelenek. Antik Yunancada “kadına destek olan kadın” anlamında kullanıyor ve Anadolu’da da karşılık buluyor. Bibi, çoğu zaman hala, teyze gibi anlamlara gelse de deneyimli, bilgili kadın anlamına geliyor ve hamile kadınların yaşadığı sorunlara deneyimlerinden yola çıkarak yardımcı oluyor. Günümüzde yeniden hatırlanan ve daha çok kadının talep etmeye başladığı normal doğum yöntemi nedeniyle bir meslek olarak karşımıza çıkıyor.

İçindekiler

Bir Doula Ne Yapar?

Doğum tercihlerinizi önemseyerek hamilelik sürecinde ihtiyacınız olan bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur,

Doğuma hazırlık çalışmalarınızı destekler, gerektiğinde bu çalışmaları birlikte yapabilmeniz için olanak sağlar,

Doğum boyunca yanınızda olur, daha rahat bir doğum süreci geçirmeniz için masaj, aromaterapi, aktif pozisyonlar gibi teknikleri kullanarak size yardımcı olur,

Doğumda kendinizi güvende hissedebilmeniz için gerekli ortamı hazırlamanıza ve mahremiyetinizi koruyarak doğumunuza odaklanmanıza yardımcı olur,

Doğum sürecinde babaları da destekleyerek eşlerine destek olmaları konusunda onları cesaretlendirir,

Doğum sonrasında sizi ziyaret ederek lohusa bakımı, bebek bakımı, emzirme gibi konularda size destek olur, gerekli durumlarda sizi konusunda uzman kişilere yönlendirir.

Doula mı Ebe mi?

Ebe olmak için dört yıllık bir eğitimi tamamlamış olmanız gereklidir. Doğum ya da ameliyat sırasında tıbbi müdahale yapabilen ebeler, doğum öncesi ve sonrasında da anneyi destekleyebilir; fakat daha önceki deneyimlerini anneye yansıtmamalıdır. Bu ebenin dezavantajıdır. Eğer bir ebe, doula olmak isterse nötr hareket etmeyi öğrenmelidir. Doula olabilmek için akademik bir eğitim yoktur. Doğum destekçisi olmak isteyen her insan belirli periyotlarla yapılan özel kurslara gidebilir. Bir anne adayı, ebe ya da doula arasında seçim yapmak zorunda kalırsa kendi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalıdır. Biraz riskli bir doğum süreci yaşayan anne her an tıbbi desteğe başvurabilmek için bir ebeyi seçebilir; ama her ebenin bunun için uygun bir aday olmayacağını da aklından çıkarmamalıdır.

Doula göreve ne zaman başlamalı?   

30-34 haftalık hamile olan bir anne adayı için doulayla iş birliği yapma zamanı gelmiştir diyebiliriz. Bu süre doula ve anne arasında bir bağın kurulması için yeter bir zamandır. Her ne kadar ideal süre 30-34 hafta olsa da son birkaç gün içinde yardım alınabilir. Anneler için önemli bir notu da iletmemiz gerekir: doulanız sizin doğumunuz sırasında başka bir anneye yardımcı olması gerektiğinde, başka bir meslektaşını size yönlendirecektir. Anne adayı böyle bir durumu göz önünde bulundurarak, bu meslektaşla önceden tanışması faydalı olacaktır.

Siz doğuma hazırlanırken minik bebeğinize birbirinden şık ve rahat kıyafetleri çocuk kategorisinde bulabilir, daha rahat bir hamilelik geçirmek için “Hamilelik Nasıl Rahat Geçirilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.


thumbnail
Önerilen Yazı
Hamilelik Nasıl Rahat Geçirilir?

Kaynak: 12

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir