Böbrek Taşımızın Olup Olmadığını Nasıl Anlarız? Boşaltım sisteminde bulunan ve en önemli organı olan böbrekler günlük metebolizma sonucunda oluşan üre ve kreatini vücudumuzdan idrar yoluyla ulaştıran organdır. Böbreğin bu çalışmaması bütün vücudu etkilemekte ve rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrekte kanallardaki mineralleri birikerek ve bir araya gelerek oluşturdukları yapıdır. Oluşumunda genel bir sebep yoktur. Böbrek taşı vücutta oluştuktan sonra düşürülse, tedavi edilse bile tekrarlama olasılığı çok fazladır. Erkek bireylerde kadın bireylere göre daha fazla görülmektedir. Böbrek taşının görülme yaş aralığı yoktur. Her yaşta böbrek taşı görülebilir fakat 30 lu yaşlardan sonra böbrek taşı görülme olasılığı da artmaktadır. Böbrek taşı mutlaka uzman eller tarafından tespit edilip tedavi edilmelidir.
Böbrek Taşımızın Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Böbrek taşının en bilindik belirtisi ‘böbrek koliği’ adı verilen sancı tipidir. Ağrı şiddetli olarak aniden başlamaktadır. Eğer taş idrar borusuna (üreter) düşmüşse idrar borusu spazm halinde kasılmaktadır. Bu da ağrıya neden olmaktadır. Böbrek havuzunun taş tarafından tıkanması da yine ani ve şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Ağrılar ilk zamanlarda aralıklar halinde gelir. Zaman geçtikçe ağrıların sıklığı da artmaya başlar. Ağrılar ilk olarak bel bölgesinde hissedilir. Ağrı daha sonra bel bölgesinden kasık bölgesine doğru yayılır. Ağrı şiddetlendiği anda huzursuzluğa neden olmaktadır. Bunalma, soğuk terleme ve kasılma da ağrı zamanlarında görülmektedir.
Böbrek taşımız olduğunu nasıl anlayabiliriz Sorusunu soran bireyin şu bilgileri öğrenmesinde de fayda vardır.
Kişi taş düşürme aşamasındaysa taşın dar olan idrar kanalından (üreter) geçerken verdiği acı oldukça fazladır. Taşın düşürülmesinin ardından ise hasta tam anlamıyla bir rahatlamaya kavuşmaktadır. Ağrı çekilirken idrar miktarı azalmaktadır ve idrarda belirli bir biçimde kan gözlenmektedir. Taş böbrek havuzuna tekrar dönerse çekilen ağrı da bir hayli hafiflemektedir.
Böbrek taşı belirtisi oluştuktan sonra hiç vakit kaybetmeden hemen bir doktora gitmede büyük fayda vardır.
Çünkü gerekli olan incelemeler yapıldıktan sonra taşın nerede olduğu, büyüklüğü ve tedavi yöntemi belirlenecektir. Eğer taş kendiliğinden düşebilecek bir yerde ve boyutu küçükse genel olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi sırasında bol sıvı tüketimi ve egzersiz de önem kazanmaktadır. Özellikle sıvı tüketimi taşın düşürülmesinde oldukça yardımcı olmaktadır. Bol sıvı tüketimi ve egzersizler taş oluşumunu önlemekte de etkilidir. Yani bol sıvı tüketen ve egzersiz yapan insanlarda böbrek taşı daha az görülmektedir. Bu nedenle ürologlar tüm insanlara bol miktarda sıvı tüketimini önermektedir ki tüketilecek sıvı miktarı da yine uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Sağlık İle İlgili Diğer Bilgileri Sağlık Kategorisinden İnceleyebilirsiniz.